Back-up systeem professionele fotograaf

Je grootste nachtmerrie: alle trouwfoto’s verloren door een kapotte harde schijf!

Je zou er misschien niet 1,2,3 aan denken: Maar een goed back-up systeem is voor een fotograaf één van de belangrijkste dingen om geregeld te hebben. Want de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn als dit niet geregeld is. Denk je maar eens in: Al je foto’s van de bruiloft kwijt, omdat de geheugenkaart of harde schijf van de fotograaf gestolen of gecrasht is. Je moet er niet aan denken. Toch gebeurt het helaas vaker dan je denkt. (Ook hier bewijst een professionele fotograaf zich tegenover een hobby fotograaf) Graag leg ik je uit hoe mijn back-up systeem in elkaar zit.

Back-up tijdens het fotograferen

Tijdens het fotograferen? Jazeker! Een professionele camera heeft een ”tweede slot”, of terwijl, een tweede mogelijkheid om een geheugenkaart in te doen. Zo kan dezelfde foto op twee kaarten tegelijk worden opgeslagen. Mocht er dan een kaartje kapot gaan of kwijt raken (wat ik gelukkig nog nooit heb meegemaakt), dan is er wel altijd het andere kaartje nog. In geval van diefstal heb je er natuurlijk niet zoveel aan als de kaarten zich beide op dezelfde plek bevinden. Daarom werk ik altijd met verschillende kaart-groottes. Eén kaart in de camera is ”klein”, zo’n 16 gb. De andere groot, zo’n 128 gb. De kleine wordt als ie vol is verwisseld, de grote blijft in de camera zitten. Zo bevinden de foto’s zich op twee verschillende locaties.

Back-up plan professionele fotograaf

Back-up bij na het fotograferen

Wanneer ik terug kom van een lange dag fotograferen, bijvoorbeeld na een bruiloft, doe ik niets liever dan languit op de bank zitten met een lekker glas wijn. Maar voordat ik dat doe, al is het nog zo laat, doe ik standaard één ding altijd nog daarvoor: het inladen van de foto’s op de harde schijf van mijn computer. Nadat de foto’s zijn ingeladen worden ze dagelijks gebak-upt naar mijn Nas = een server (zie hieronder afgebeeld, het zijn niet de meest sexy apparaten, maar o zo belangrijk) die ook thuis staat. Vanaf de Nas wordt er nog een back-up gemaakt naar een een andere NAS , die op een andere locatie staat. Mocht er ooit brand uitbreken of ingebroken worden, dan staan de foto’s ook altijd nog op een andere locatie. Al deze schijven zijn voorzien van een beveiliging, bij diefstal kan niemand de data zien. Bovendien hebben ze apparaten een RAID5 opstelling. Dat is een technisch verhaal, maar waar het op neerkomt is dat de data verdeeld wordt over alle schijven, er kan gerust een schijf kapot gaan zonder dat er direct een probleem is, schijf eruit, nieuwe erin, zonder dataverlies.

Back-up plan professionele fotograaf Back-up plan professionele fotograaf

Archief

Na verloop van tijd worden alle raw bestanden weggegooid en blijven voor een jaar of twee alleen de jpg bestanden bewaard. Na het aanleveren van de bestanden aan klanten ligt er geen verantwoordelijkheid voor het bewaren van de foto’s meer bij mij, toch vind ik het een service om ze nog wel enige tijd te bewaren. Maar goed ook, regelmatig kloppen klanten, die zelf geen back-up plan voor hun eigen computer hebben, bij me aan, of ik hun foto’s nog heb. 😉

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen