De gebruiken en etiketten op je bruiloft: De Do’s & Don’ts

Als je gaat trouwen komt er ontzettend veel op je af. En hoewel je bruiloft vooral op je eigen manier gevierd moet worden, kan het leuk zijn om je aan de ‘officiële’ etiquette te houden. Maar, wat is die bruiloft etiquette eigenlijk en wat zijn de gebruiken? Ik heb de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, zodat je ongeveer weet wat er van je wordt verwacht.

 

Het ophalen van de bruid

Vroeger woonde de bruid vaak nog bij haar ouders in huis. Op het moment dat zij zou gaan trouwen, zou ze ook voor het eerst uit huis gaan. Daarom is het traditie dat de bruidegom komt aanrijden in een mooie auto en een bruidsboeket in zijn hand. Hierop volgt de eerste ontmoeting en vindt de bruidsstoet naar de trouw locatie plaats. Hoewel de bruidsstoet niet echt gebruikelijk is (en noodzakelijk, want we hebben immers inmiddels allemaal een telefoon en navigatie), is het ophalen van de bruid bij het ouderlijk huis nog steeds een traditie die vaak gedaan wordt.

Het weggeven van de bruid

De bruid wordt volgens de oude traditie weggegeven van de vader aan de bruidegom. De bruidegom heeft de verantwoordelijk om voor de vrouw te zorgen en haar lief te hebben. Voordat de bruid in het huwelijksbootje stapte, waren dit namelijk de taken van de vader. In de tijd van nu zijn vrouwen een stuk zelfstandiger dan vroeger, maar de insteek blijft wel een beetje hetzelfde. Is het vooral een symbolische handeling geworden. ‘’ Ik laat mijn dochter een stukje los en vertrouw erop dat jullie goed voor elkaar zijn.’’ Normaliter wordt dit gedaan tijdens de ceremonie, waarbij de vader de hand van zijn dochter overhandigd aan haar aanstaande man. De vader komt met de bruid binnen lopen, waarna alle gasten opstaan en klappen.

Ceremonie

Alle gasten moeten gaan staan zodra het bruidspaar binnenkomt in de trouwzaal. Voor en tijdens de huwelijksceremonie is het gebruikelijk dat de bruid rechts van de bruidegom loopt en zit. Na het huwelijk loop je als bruid aan de linkerkant van je man. Van oudsher zijn er verschillende verhalen die de functie hiervan onderschrijven. De man zou zijn vrouw beter kunnen beschermen met zijn zwaard in zijn rechterhand zonder haar mogelijk te bezeren. Een ander verhaal zegt dat het een mooie symboliek is om na het trouwen dichter bij het hart van de man te zitten.

Speeches en het feest

Het is een traditie dat er ook speeches worden gegeven op de bruiloft. Vaak wordt begonnen met de vaders van het bruidspaar, waarin zij onder andere hun blijdschap uiten voor hun nieuwe schoonzoon of schoondochter. Na de officiële speeches volgen er ook informele speeches door bijvoorbeeld broers, zussen of vrienden van het paar. Deze speeches worden vaak gegeven tijdens het diner of door middel van liedjes, filmpjes of een sketch. Wil je zelf speechen op je bruiloft? Lees in deze blog alles over speechen op je eigen bruiloft!

Een eindfeest is ook één van de huwelijkstradities. Het is tegenwoordig de taak van het bruidspaar om deze te organiseren, in samenwerking met de ceremoniemeester. Het oorspronkelijke doel is om aan iedereen te laten zien hoe gelukkig jullie zijn als bruidspaar en om iedereen mee te laten genieten van jullie liefde.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die de leukste momenten op jouw bruiloft vast kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen

Lees ook: