Speechen op je eigen bruiloft. Tips voor het houden van een openingsspeech

Niet alleen trotse familieleden of vrienden krijgen de eer om te speechen op jouw bruiloft. Ook als bruid of bruidegom is het geven van een openingsspeech een mooi moment om vrienden en familie toe te spreken. Maar, een speech geven op je eigen bruiloft kan enorm spannend zijn. De zenuwen gieren waarschijnlijk al door je lijf door de bruiloft alleen, laat staan het geven van een speech voor al je gasten. Ben je van plan te speechen op je eigen bruiloft? Ik heb de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet waarmee je tijdens je openingsspeech je gasten omverblaast.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk voor een vloeiende speech. Zorg daarom dat je, bij het schrijven van je tekst, goed nadenkt over wat je wilt vertellen en neem er ook uitgebreid de tijd voor. Oefen je tekst hardop voor de spiegel, zodat de tekst tijdens je bruiloft vlot uit je mond komt rollen. Hierdoor haal je ook de zinnen eruit die niet zo lekker lopen en kun je de tekst nog herschrijven waar dat nodig is. Blijf je tekst herlezen en schrijven totdat je een prettig lopend verhaal hebt wat voor de aanwezigen fijn is om naar te luisteren.

Bedenk waarover je wilt speechen en stem af

Bedenk tijdens je voorbereiding wat je precies wilt zeggen tijdens je speech. De speech van een bruid(egom) is voornamelijk bedoeld om je gasten te bedanken. Wil je vertellen over een bepaalde gebeurtenis of onderwerp? Begin bijvoorbeeld met het delen van een mooie herinnering of een ontroerend moment. Geef het verhaal kleur en leven en geef concrete details, zodat de gasten die niet bekend zijn met het verhaal toch alles kunnen volgen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om te speechen voor een intiemer gezelschap. Daarnaast is het een goed idee om jouw speech af te stemmen met andere gasten die van plan zijn om te gaan speechen. Zo voorkom je dat hetzelfde verhaal meerdere keren wordt verteld en dat er een rode draad zit in de speeches die worden gegeven.

Maak het niet te langdradig

Hou je speech het liefst zo kort mogelijk. De voorkeur gaat uit naar ongeveer 5 minuten. Beter 5 krachtige minuten dan 10 saaie. Het succes van een geweldige speech is bondigheid. Een toespraak kan namelijk snel langdradig worden voor iemand in het publiek, al helemaal als je niet de enige bent die een speech gaat geven. Oefen je speech met je timer en kort hem in waar nodig, zodat alleen de essentie overblijft. Nog een kleine tip voor het bruidspaar: kies maximaal zes personen die een speech mogen (en willen) geven op je bruiloft. Dat is omdat er anders weer te veel speeches worden gegeven voor je gasten.

Kies de juiste timing

Een openingsspeech wordt gehouden aan het begin van de bruiloft. Het exacte moment bepalen van je speech is hierbij ook van belang. Heb je de voorkeur om voor een meer besloten kring te speechen dan voor al je gasten? Dan is het raadzaam om de speech te houden tijdens bijvoorbeeld het diner. Dan kan de speech namelijk wat persoonlijker van aard zijn. Kies in ieder geval wel een moment uit waarop iedereen zit en iedereen aanwezig is, zodat alle aandacht gevestigd is op jou en je toespraak.

Zoek voor inspiratie

Heb je moeite met wat je nu precies moet vertellen en heb je inspiratie nodig voor het schrijven van je openingsspeech? Een goede tip is om naar voorbeelden te kijken van een bruiloft speech. Hou wel in je achterhoofd dat je niet de volledige tekst kopieert, zodat je verhaal persoonlijk blijft.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jouw bruiloft vast kan vastleggen?

Contact Bekijk portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen