Tips voor een persoonlijke trouwceremonie

Nooit waren bruiloften persoonlijker dan nu. Waar je vroeger al snel koos voor het ‘standaard-pakket’ van een officiële trouwceremonie op het gemeentehuis, een ceremoniële viering in de kerk, gevolgd door een receptie is het met de komst van de BABS (een bekende benoemen tot trouwambtenaar) en een flinke aanvulling op de lijst met mogelijke trouwlocaties aardig wat veranderd in de mogelijkheden om je bruiloft en trouwceremonie persoonlijker te maken. Veel bruidsparen hebben dan ook de wens om een persoonlijke trouwceremonie te organiseren die henzelf als stel reflecteert.

Een persoonlijke trouwambtenaar

Je trouwceremonie wordt in één klap heel persoonlijk met een BABS; een bijzonder ambtenaar burgerlijke stand. Door een bekende als trouwambtenaar te benoemen zullen de mooiste en meest oprechte verhalen over jullie als stel verteld worden en kan het bijna niet anders dan dat je een heel bijzondere en persoonlijke trouwceremonie krijgt. Bovendien kent de BABS vaak een groot gedeelte van de gasten persoonlijk, waardoor de sfeer vaak direct ten goede komt.

Bekende als trouwambtenaarKinderen betrekken bij de trouwceremonie

Hebben jullie (jonge) kinderen of nichtjes en neefjes via een broer of zus? Dan kun je de kinderen betrekken bij de trouwceremonie door ze bijvoorbeeld de ringen te laten brengen. Door kinderen te betrekken wordt de sfeer van de trouwceremonie al snel ongedwongen en spontaan, wat een mooie balans geeft met het toch vaak een beetje formele karakter van de huwelijksvoltrekking.

Een trouwlocatie die bij jullie past

Het ligt een beetje voor de hand, maar een trouwlocatie is de grootste sfeermaker van een huwelijk. Kies je voor een locatie voor de trouwceremonie die past bij jullie als stel dan wordt de trouwceremonie in één klap een stuk persoonlijker dan wanneer het huwelijk wordt voltrokken op een meer onpersoonlijke plek zoals het gemeentehuis. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft in industriële sfeer, trouwen in de natuur of misschien juist op trouwen het strand?

Trouwen op het strandPersoonlijke trouwgeloften

Hebben jullie er over nagedacht om zelf jullie trouwgeloften te schrijven? Persoonlijker kun je de trouwceremonie haast niet maken. Vertel je geliefde waarom je zo graag met hem of haar trouwt en het wegpinken van een traantje (of meer ?) is haast gegarandeerd.

In welk seizoen trouwen?

Als bruidspaar ben je al snel geneigd om in de populaire maanden je bruiloft te plannen, bijvoorbeeld in mei of juni. Maar zijn jullie wel van die zomer mensen? Of zou een herfst of zelfs winterbruiloft eigenlijk veel beter bij jullie passen? Najaars- en winterbruiloften zijn enorm sfeervol – en daarvoor hoeft het niet eens te sneeuwen. Denk aan een knapperend haardvuur, de crispy dauw die ’s ochtends over de stad en natuur hangt en de warme (alcoholisch of niet) dranken die je kunt serveren. Bruiloften die buiten de lente- en zomermaanden worden georganiseerd zijn vaak verrassend persoonlijk en uniek!

Foto's van overledene op de bruiloft

Persoonlijke touch aan de trouwceremonie

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om je trouwceremonie persoonlijk te maken. Bijvoorbeeld door vrienden en familie persoonlijke andekdotes te laten vertellen of te laten doorgeven aan de trouwambtenaar, door foto’s van (overleden) familieleden neer te zetten of door de locatie van de ceremonie te decoreren op een manier die helemaal past bij jullie. Het type bloemen dat je gebruikt of door één themakleur te kiezen maak je de trouwceremonie vaak ook heel persoonlijk!

Een persoonlijke trouwceremonie is niet alleen geweldig voor jullie als bruidspaar en jullie gasten; ook voor de trouwfotograaf is het een feestje. De ceremonie is een moment waarop er aan emoties vaak geen gebrek is onder de gasten en het bruidspaar, dus voor mij als journalistiek trouwfotograaf is het een goudmijn voor geweldige foto’s wanneer de trouwceremonie zo persoonlijk mogelijk is!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen