Manieren om een overledene te herdenken tijdens je bruiloft

De periode naar aanloop van je bruiloft is voor veel mensen een emotionele periode. Je bent bezig om een dag te plannen die volledig in het teken staat van de persoon van wie je het meeste houdt, omringd door je favoriete mensen. Wanneer je één (of meerdere) van die dierbare mensen moet missen tijdens jouw grote dag, kan dat extra confronterend zijn. Je kunt mensen die helaas niet meer aanwezig kunnen zijn op je trouwdag wél een plekje geven op de dag. Ik geef je graag een aantal ideeën over hoe je een overledene kunt herdenken tijdens je bruiloft.

Foto’s van de overledene op de trouwlocatie

Een heel tastbare manier om een overleden persoon te herdenken op je bruiloft is om ergens een foto te plaatsen. Op die manier kun je een klein herdenkingsplekje creëren op de plek waar de trouwceremonie plaatsvindt of op een andere plek waar het gedurende de dag zichtbaar is. Wil je dit graag iets minder opvallend doen? Dan kun je er ook voor kiezen om een kleine foto aan bijvoorbeeld je bruidsboeket of het trouwcorsage van de bruidegom vast te maken.

Overledene herdenken op bruiloft

Een stoel vrijlaten tijdens de trouwceremonie

Een gebruikelijke manier om een dierbare te herinneren op een bruiloft is door een stoel voor hem of haar vrij te houden. Je kunt een foto of persoonlijk item op de stoel neerleggen dat je aan hem of haar doet denken. Indien je hiervoor kiest, denk er dan goed over na of deze manier van het herdenken van een dierbare op je bruiloft niet te confronterend is. De trouwceremonie en het geven van het ‘ja’-woord zijn vaak al behoorlijk emotioneel geladen, dus kan een opvallende manier van herdenken soms te intens zijn.

Overledene herdenken op bruiloft

Draag iets persoonlijks van de overledene

Een mooie manier om subtiel een overleden persoon te herdenken op je bruiloft is door iets te dragen wat van hem of haar is geweest. Dat kan een sieraad zijn, manchetknopen, maar ook een stukje stof van een stropdas of jurk van de persoon die je moet missen. Je kunt dat bijvoorbeeld aan de binnenkant van je (trouw)jurk laten naaien, of het gebruiken als pochette voor de bruidegom.

Ballonnen oplaten

Sommige bruidsparen kiezen ervoor om ballonnen op te laten om een overleden dierbare te herdenken tijdens de bruiloft. Dit kan een heel mooi moment zijn om samen, met een select groepje of echt als onderdeel van de huwelijksdag te doen.

Overledene herdenken op bruiloft

Kaarsen en bloemen ter nagedachtenis aan de overledene

Een klassieke maar vaak mooie manier om iemand te herdenken is door een kaars te laten branden of iets met bloemen te doen. Zo kun je een speciale kaars aansteken tijdens de trouwceremonie, ter nagedachtenis aan de dierbare persoon die er niet bij aanwezig kan zijn. Ook kun je bloemen van de bruiloft of van je bruidsboeket bewaren om achteraf op het graf van de overleden persoon te leggen.

Muziek memoires en speeches

Doet een bepaald liedje je heel sterk denken aan een overleden dierbare die niet aanwezig kan zijn op je bruiloft? Dan kan het mooi zijn om dat nummer te verwerken in je bruiloft. Of sta stil bij diegene in de speeches of misschien zelfs de speecht van je trouwambtenaar. Er zijn op een trouwdag veel van dit soort momenten te bedenken en te creëren, waarbij je met zijn allen of juist alleen stil staat bij iemand die je helaas moet missen.

Wat natuurlijk vooral belangrijk is wanneer je een dierbare wilt herdenken tijdens je bruiloft is om te kiezen voor een manier waarbij jij je goed voelt. Niets is ‘verplicht’ en ook door er alleen in gedachten bij stil te staan kun je een overleden dierbare herinneren. Bedenk je goed wat de impact van zoiets kan zijn. Het draaien van zware muziek of het aansteken van een kaars bij een foto kan een beladen sfeer drukken op een bruiloft waarvan je toch graag wilt dat het bovenal feestelijk is. Het is jammer wanneer in zo’n geval verdriet de boventoon vindt, in plaats van geluk. Bedenk je dus goed of je er graag samen (of alleen) bij stil wilt staan of dat je er iets ceremonieels van wilt maken en dat iedere keuze de juiste is indien dit past bij jullie als bruidspaar.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen