Trouwen in de kerk

Als je gaat trouwen in de kerk, zweer je elkaar trouw met God als belangrijkste getuige. Dat is anders dan trouwen voor de wet, waar het huwelijk rechtsgeldig gemaakt wordt. Tenzij je je wettelijk huwelijk in een mooie kerk houdt natuurlijk. Het is belangrijk dat een dominee of priester je huwelijk inzegent. Wel komt er bij een kerkelijk huwelijk net wat meer kijken. Of je nu trouwt in een katholieke kerk of in een protestantse, er zijn regels waar je rekening mee moet houden. Zo moet het kerkelijke huwelijk altijd na het wettelijke huwelijk plaatsvinden. Dit kan zowel op dezelfde dag als op een andere dag. En aan welke vinger draag je de trouwring? Wil jij weten waar je allemaal rekening mee moet houden als je gaat trouwen in de kerk? Dat lees je op deze pagina!

  • Trouwen in de Herfst bij het Koetshuis Rotterdam

    Trouwfoto's in de herfst bij het Koetshuis Rotterdam

    Bekijk
  • Bruidfotografie Bruiloft Barendrecht en Delft

    Bruidsfotografie Bruiloft Barendrecht en Delft

    Bekijk
  • Bruidsfotografie-Kasteel-van-Rhoon

    Bruidsfotografie Kasteel van Rhoon

    Bekijk

De regels en tradities van een kerkelijk huwelijk

Welke regels en tradities er gelden als je gaat trouwen in de kerk, is afhankelijk van de stroming. In de katholieke kerk gelden er andere regels dan in de protestantse. Zo moet je in de katholieke kerk verklaren dat je niet eerder voor de kerk bent getrouwd. Dit huwelijk voor het geloof staat namelijk los van het wettelijke huwelijk. Daarnaast hebben de bruid of bruidegom beiden getuigen en krijgen ze een huwelijkskaars. Hiermee kunnen ze de doopkaars van hun toekomstige kinderen aansteken. Het huwelijkskoppel draagt de trouwring aan de linkerhand, omdat die het dichts bij het hart zit.

Trouwen in de protestantse kerk staat niet los van het burgerlijk huwelijk, maar is een bevestiging of zegening ervan. Het bruidspaar heeft naast God geen getuigen en de ringen dragen ze aan de rechterhand. Rechts staat namelijk symbool voor het goddelijke. Als de dienst ten einde loopt, krijgt het getrouwde stel een huwelijksbijbel.  In beide kerken is het gebruikelijk dat de bruid wordt weggegeven door haar vader en dat er een trouwgelofte wordt uitgesproken. Tradities veranderen echter met de jaren. Zo komt het voor dat koppels toch getuigen hebben in de protestantse kerk of kun je ervoor kiezen om trouwringen eerder uit te wisselen. Daarnaast kun je ook de voorkeur hebben voor een lichtere kerkdienst in plaats van een traditionele. Overleg hierover met je pastoor of dominee. Zo is het vaak ook mogelijk om de keuze van de liederen naar je voorkeur aan te passen.

Sommige kerken zijn heel soepel in het laten fotograferen van de dienst. Fijn! Want dan kan een voor-jullie-zo-dierbaar-moment in prachtige foto’s worden vastgelegd. Helaas staan niet alle kerken er om te springen dat er gefotografeerd wordt. Wil je mooie trouwfoto’s in de kerk? Overleg hierover dus van tevoren met de voorganger.  Vind je trouwen in de kerk belangrijk en ben je op zoek naar je eigen invulling? Bekijk dan mijn portfoliopagina’s voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie
trouwen in de kerk
NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Laten we kennismaken over jouw bruiloft!

Ga je binnenkort trouwen in Amersfoort (of een andere stad) en ben je op zoek naar een bruidsfotograaf? Neem dan contact op!

Trouwfotografie Contact
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen