Trouwfoto’s in de natuur: tips van een trouwfotograaf

Bij het organiseren van jullie bruiloft kom je bij iedere te maken keuze uit bij dezelfde vraag: wat past nu écht bij ons als bruidspaar? Houden jullie van de rust van het bos of zijn jullie regelmatig op het strand te vinden? Dan kan dit een mooie plek zijn om te trouwen of om de trouwfoto’s te maken. Hoe zorg je er samen met je trouwfotograaf voor dat jullie trouwfoto’s in de natuur zo mooi mogelijk worden?

Trouwfoto's in de natuur

Welke trouwlocatie in de natuur past bij jullie?

Bij trouwfoto’s in de natuur denk je misschien al snel aan een bos of een strand, maar er zijn zoveel meer sfeervolle plekken in de natuur voor jullie trouwreportage! Zoals de heide (in volle bloei), zodat het net lijkt alsof jullie trouwen in Zuid-Frankrijk. Of een zandverstuiving voor een combinatie tussen een rauwe vlakte en romantische natuur. En wat dachten jullie van trouwfoto’s in een wijngaard? Prachtig voor de lichtinval en misschien wel aansluitend op jullie passie voor wijn? Er zijn genoeg alternatieve plekken voor het maken van trouwfoto’s in de natuur die helemaal aansluiten bij jullie als bruidspaar.

Trouwfoto's in de natuur

Overleg met je trouwfotograaf over de locatie en tijd

Hebben jullie een plek in de natuur in gedachten voor het maken van de trouwfoto’s? Overleg dit dan met jullie trouwfotograaf! Grote kans dat hij of zij nog een aantal goede tips of suggesties heeft over licht, planning of de mooiste (en logistiek de handigste) locaties voor foto’s in de natuur.

Ik ben er, als journalistiek trouwfotograaf, voornamelijk op uit om foto’s te maken op de onbewaakte momenten, in plaats van geposeerde foto’s. Om die reden zou ik bijvoorbeeld kunnen voorstellen om lekker samen te gaan picknicken in de natuur, of een mooie wandeling te maken in het bos. Realiseer je: het moment voor het maken van de trouwfoto’s is één van de weinige momenten dat jullie even samen (of nou ja… ook met de trouwfotograaf ;-)) bent op jullie trouwdag. Maak er een momentje van waarin jullie even bewust stil staan en genieten met en van elkaar. Echte connecties tussen mensen zijn prachtig op de trouwfoto’s!

Bovendien is het handig om, wanneer je trouwfoto’s maakt in de natuur, rekening te houden met het draaiboek van de bruiloft. De lichtinval is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je trouwfoto’s maakt in de natuur, zijn er momenten waarop het licht extra mooi is voor de fotografie. Bijvoorbeeld tijdens het zogenaamde ‘golden hour’; het uur voordat de zon ondergaat. Het licht is dan vaak prachtig zacht en geeft als het ware een ‘gouden gloed’.  Sommige bruidsparen plannen twee korte shoots in de dag. Één in de ochtend op een mooie locatie in de natuur, en één in de avond (bijvoorbeeld net voor of na het diner), gewoon op de trouwlocatie met mooie ondergaande zon.

Trouwfoto's in de natuur

Waar moet je op letten bij het maken van trouwfoto’s in de natuur?

Een bruiloft of trouwreportage die grotendeels buiten plaatsvindt, heeft in ons kikkerlandje natuurlijk wel een aantal extra aandachtspunten om rekening mee te houden.

Voorkom vlekken op de trouwjurk

Een smetteloos witte trouwjurk houd je natuurlijk het liefst zo ver mogelijk weg van ieder stofje. Ga je trouwfoto’s maken in de natuur, dan loopt je vanzelfsprekend meer risico op vlekken. Gelukkig is het meeste er achteraf uit te krijgen, maar een prominente vlek kan je humeur als bruid natuurlijk wel enigszins verpesten.

Om dit te voorkomen is het handig om na te denken over of de trouwlocatie ook geschikt is wanneer het regent of net geregend heeft. Kunnen we er dan met een paraplu een grappige en romantische situatie van maken, of ligt er dan zoveel modder dat we ons bijna niet kunnen verplaatsen? Ook kan het handig zijn om bijvoorbeeld een mooi wit kleedje mee te nemen om eventueel te gebruiken ter bescherming wanneer je wilt zitten of ergens tegenaan wilt leunen.

Trouwschoenen voor een bruiloft in de natuur

Je hoge hakken zijn misschien prachtig, maar in het bos of op het strand zijn ze vaak niet heel praktisch. Zorg er daarom voor dat je hierover hebt nagedacht en eventueel een tweede paar schoenen of slippers bij je hebt om te dragen wanneer je trouwschoenen met hak voor ongemak zorgen. Niets verpest trouwfoto’s zo erg als een bruid die zich niet comfortabel voelt. Zonde! Deze tip geldt uiteraard ook voor jullie gasten: stel hen op de hoogte van de toegankelijkheid voor hoge hakken wanneer jullie een bruiloft in de natuur organiseren.

Wanneer de zon niet schijnt tijdens het maken van trouwfoto’s in de natuur

Ben je teleurgesteld wanneer er geen stralend blauwe lucht te zien is op je trouwfoto’s in de natuur? In Nederland is de kans altijd aanwezig dat het op jullie trouwdag niet zulk mooi weer is als voorzien, zelfs wanneer je in het late voorjaar of de zomer trouwt. Maar wees gerust, een goede trouwfotograaf haalt het mooiste uit iedere weersituatie. Regent het ? Dan kunnen we onwijs leuke dingen doen met flitsers onder een paraplu. Schijnt de zon volop? Dan ontstaan er natuurlijke spotlights tussen de bomen, om prachtige dingen mee te doen qua licht!

Ben je benieuwd naar mijn verdere ervaringen en tips voor het maken van trouwfoto’s in de natuur? Of wil je graag een kennismakingsgesprek boeken? Ik help jullie graag verder bij het plannen van een prachtige, ontspannen bruiloft in de natuur!

Trouwfoto's in de natuur

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen