10 gouden tips om je kinderen op journalistieke wijze te fotograferen

De mooie dagen komen er weer aan.  Dagen waarin we met z’n alleen massaal naar buiten gaan. De eerste zonnenstraaltjes pakken. Lekker naar de speeltuin met de kinderen, naar het park of naar het strand. En dat levert prachtige plaatje op. Nee, dat KAN prachtige plaatjes opleveren.

Op die dagen loop ik dan ook buiten, zie hoe mensen hun kinderen op de foto zetten, en soms heb ik dan de neiging om iemand aan te stoten en te zeggen ‘pssst.. zak even door je knieen’ of ‘pssst…. gebruik het licht’’. Natuurlijk weet ik dat het gaat om ‘kiekjes’, maar fotograaf ben je nu eenmaal niet alleen onder de werkuren. En ik weet als geen ander hoe dierbaar foto’s kunnen zijn.

Journalistieke fotografie is ZO waardevol!

Persoonlijk vind ik de meest dierbare foto’s de foto’s die écht een moment laten zien zoals ie was. (ook wel journalistiek genoemd) Dus niet lachender, niet opgeruimder, maar wel mooi gefotografeerd. Juist in deze foto’s schuilt een herinnering als ie was. Regelmatig loop ik een dagje met gezinnen mee op een doorsnee dag. Juist om deze reden: het is zo mooi om het dagelijks leven te ”bevriezen”

Ga je er ook weer lekker op uit met de kinderen, en maak je dan ook kiekjes? Dan wil ik graag wat tips met je delen. Tips die zelfs bruikbaar zijn als je alleen een smartphone binnen handbereik hebt.

1.Maak de foto’s op oog hoogte van het kind. Zak dus door de knieën
10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen

2. Maak er geen ‘ding’ van, maar pak de camera wanneer de kinderen in een spel zijn, met jou of met elkaar.

 3. Zorg voor interactie. Met jou, elkaar, of hun speelgoed.

10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen 4. Fotografeer niet veel (storende) omgeving. Als de omgeving iets zegt over het ”verhaal” dat je in de foto’s wilt fotograferen, is het wel een meerwaarde

10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen5. Kinderen die aan komen rennen doen het altijd goed!

10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen 6. Dwing het niet af. Als het niet meteen lukt, probeer het op een ander moment nog een keer. Maar bedenk: het is leuk om ieder moment dat het leven typeert vast te leggen. Dus het hoef ook niet altijd lachend te zijn. Ook de momenten zoals de onderstaande hoort bij het dagelijks leven. 

7. Een vervaagde achtergrond maakt de foto rustig. Dit kun je met een compact camera bereiken door in te zoomen en te zorgen dat het object op de achtergrond ver weg staat. (bij een Iphone door scherp te stellen op voorgrond)

10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen8. Fotografeer relaties. Beelden waaruit blijkt wat de band tussen mensen is. 10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen

Tip 9: Laat context zien. Waar speelt het zich af? Wat gebeurt er precies en waarom?

10 gouden tips om kinderen journalistiek te fotograferen

Tip 10: Lukt het niet zoals je wilt, of wil je het héle gezin terug zien in een reportage van een dag? Bekijk de Day in the Life pagina 

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennsimaken?

Op zoek naar een fotograaf voor een journalistieke fotoshoot?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen