5 tips voor het maken van een selfie

Fotografie Ingeborg van Bruggen -0310-2

‘Selfie’ was het woord van 2013 en als ik de foto’s op Facebook voorbij zie komen dan is het nog steeds helemaal hip. De hoogste tijd, dacht ik, om eens wat tips te geven over het maken van zo’n selfie. Want: de ene selfie is de andere niet.

Selfie

Als fotograaf maak ik natuurlijk super graag foto’s van anderen. Echter, als het om foto’s van mezelf gaat, laat ik ze minder graag maken. Misschien omdat ik als fotograaf nog kritischer kijk naar foto’s, maar vooral omdat ik kritisch naar mezelf kijk. Mijn eerste neiging zou dan ook zijn om iemand anders selfies te laten en dat te fotograferen. Maar nee, een selfie is geen selfie als hij niet van en door ‘myself’ gemaakt zou zijn natuurlijk.

De selfiefotograaf-fotograaf met spierpijn

Dus trok ik de stoute schoenen aan, en stond eens aan de andere kant van de lens. En dat klinkt eenvoudiger dan het lijkt. Want daar zat ik dan met in mijn ene hand mijn camera, in mijn andere hand m’n telefoon, waarvan het ene beeld moest reflecteren in de spiegel, en het andere voor mijzelf nog zichtbaar moest zijn. En dat terwijl ik beide apparaten tegelijk scherp probeerde te stellen om een selfie te maken van het maken van een selfie van mezelf (volg je het nog?). En o ja, dan ook nog lachen in je juiste camera! Het duurde even voordat ik deze constructie bedacht had, en nog langer voordat ie uitgevoerd was. Ik heb er nog spierpijn van.

Maarrrrr… het is gelukt! Kijk je mee?

O ja, de foto’s zijn gemaakt met een telefoon natuurlijk, dus reken me niet af op de kwaliteit 😉

Selfie tip 1: Rustige achtergrond

Zorg voor een rustige achtergrond.

(Ook als je de achtergrond mee wilt fotograferen om te laten zien waar je bent)

Fotografie Ingeborg van Bruggen -1-3

Fotografie Ingeborg van Bruggen -3

Fout                                                                                                     Goed

Selfie tip 2: Juiste scherpstelpunt

Stel scherp op het juiste onderwerp. Jezelf dus! En niet op de achtergrond.

(Bij telefoons kan dat gemakkelijk door even je scherm aan te tikken op de plaats waar je je foto scherp wilt hebben)

Fotografie Ingeborg van Bruggen -4

Fotografie Ingeborg van Bruggen -5

Fout                                                                                        Goed

Selfie tip 3: Van bovenaf

Maak de foto van bovenaf en draai je schouders iets. Dit geeft een mooie kaaklijn op de foto en voorkomt onderkinnen.

Fotografie Ingeborg van Bruggen -1-4

Fotografie Ingeborg van Bruggen -2

Fout                                                                                                  Goed

Selfie tip 4: Licht mee

Maak je foto met licht mee en zorg voor voldoende licht. Wanneer er te weinig licht is worden je foto’s bewogen. Gebruik bij voorkeur geen flits, tenzij het niet anders kan. En als je flits gebruikt, haal dan je hoesje van je telefoon af. Dit maakt je flits feller en voorkomt wazen over de foto.

Fotografie Ingeborg van Bruggen -1-2

5 tips voor een Selfie

Fout                                                                                                 Goed

Selfie tip 5: De camera achterop je telefoon

Gebruik de camera aan de achterkant van je telefoon (ondanks dat je aan de voorkant kan zien wat je doet). Bij bijna alle telefoons is de camera aan die kant van je telefoon vele malen beter dan die aan de voorkant. Dit levert veel betere kwaliteit foto’s op.

5 tips voor een Selfie

En daar is ie dan: mijn selfie:

5 tips voor een Selfie

Zo, voorlopig heb ik mijn dosis selfies wel gehad!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf voor een ongedwongen fotoshoot?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen