Bruiloft plannen: tips van een trouwfotograaf

Ben je een bruiloft aan het plannen en kun je wel wat tips gebruiken? Als trouwfotograaf heb ik inmiddels al bij honderden bruiloften aanwezig mogen zijn en heb zowel dingen mis zien gaan als juist verrassend leuke dingen gezien. Je zou kunnen zeggen dat ik mezelf na al deze huwelijken als ervaringsdeskundige zou kunnen beschouwen. Ik deel dan ook graag een paar tips voor het plannen van je bruiloft met je, vanuit het oogpunt van de trouwfotograaf!

Bruiloft plannen: Tips van een trouwfotograaf

Mijn tip wat betreft het bruidsboeket

Ruzie met het bruidsboeket kom ik eigenlijk op iedere bruiloft die ik fotografeer tegen. Tijdens het maken van de foto’s van de ontmoeting, het feliciteren, of de trouwshoot: altijd zit dat ding in de weg. Wil je net je kersverse echtgenoot een liefdevolle omhelzing geven, zit het bruidsboeket voor zijn hoofd. Wil je beste vriendin je een knuffel geven, sla je degene die achter haar staat voor het hoofd. Vaker wel dan niet ren ik als bruidsfotograaf rond om Het Boeket te verplaatsen, of ligt het zelfs tijdelijk op mijn tas. Daarom pleit ik er eigenlijk voor om geen bruidsboeket te nemen, zodat je je handen vrijhoudt voor het mooiste accessoire van de dag: de hand van je (aanstaande) man.

Tips van een trouwfotograaf

De positie van het bruidspaar tijdens het diner en de ceremonie

Liever niet dat op de foto van jullie eerste kus als man en vrouw juist die knalrode brandblusser de aandacht trekt? Of dat het lijkt alsof de bruidegom hoorntjes gekregen heeft omdat hij voor een cactus zat tijdens het diner? Dan is het slim om op voorhand wat locatie scouting te doen. Vooral met de ceremonie en het bruiloftsdiner is het raadzaam om te kijken naar de positionering van het bruidspaar en de gasten.

Zijn er geen ontsierende voorwerpen in de buurt van het bruidspaar? En hoe valt het licht? Voor de foto’s is zijlicht op zowel de gasten als het bruidspaar het mooist. Als het even kan heeft het dus mijn voorkeur om mensen zijlings van ramen te laten zitten. Zeker met tegenlicht wordt het voor de trouwfotograaf namelijk heel lastig om subtiele dingen als een traan of een speciale blik in een foto te vangen. Terwijl dát nu juist de mooiste trouwfoto’s oplevert!

Telefoons en social media op je bruiloft

Niets is zo ontsierend op foto’s als wanneer op iedere foto’s mensen met telefoons in hun hand te zien zijn. Dit gaat zó ten koste van het moment. Denk er daarom over na om een zogenaamde social media code te hanteren op jullie bruiloft, door gasten van tevoren te vragen om niet zelf foto’s te maken. Dit kan alleen tijdens de ceremonie zijn, of tijdens heel de bruiloft. Vertrouw erop dat de aanwezige trouwfotograaf de mooiste foto’s maakt, zodat de gasten kunnen genieten!

Tips van een trouwfotograaf

Weersomstandigheden en trouwfotografie

In Nederland ben je helaas nooit verzekerd van een dag zonder regen, zélfs niet wanneer jullie bruiloft in het voorjaar of de zomer plaatsvindt. Mijn tip is om je hier niet te druk over te maken en gewoon lekker van de dag te genieten. Gaat het regenen? Dan maken we er gewoon iets van! Juist het onverwachte en de spontane momenten leveren vaak super leuke, journalistieke trouwfoto’s op. We regelen een paraplu, of jullie schuilen onder een afdakje. Ook de regen was onderdeel van jullie trouwdag en mag dus onderdeel zijn van het fotoverhaal!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen