Wat kost een trouwfotograaf?

Als je een bruiloft aan het regelen bent, kom je er wellicht al snel achter dat het geld je uit de portemonee vliegt.  Alles lijkt nét een tikkeltje duurder te zijn dan je anders voor hetzelfde zou betalen. Hoe komt dat eigenlijk?

Een bruiloft is maatwerk

Waar vroeger iedere bruiloft nagenoeg hetzelfde was (je had pakketten met daarin de locatie, boeket, auto en fotograaf), is dat al lang niet meer het geval. Je kunt helemaal trouwen op je eigen manier. Over elk facet van de bruiloft kun je zelf beslissen. Er zijn talloze verschillende soorten locaties. Het boeket kan in dezelfde kleur gemaakt worden als je trouwkaart en wanneer je een bruidstaart wilt bestellen kom je er al snel achter dat je uitgenodigd wordt voor een proefafspraak, waarbij je kunt kiezen uit talloze smaken, kleuren en stijlen taart. Iedere leverancier doet zijn uiterste best voor je. Voert gesprekken met je, denkt met je mee, maakt een passend ontwerp voor wat hij/zij vervolgens uitvoert, zorgt dat alles op tijd op de juiste manier voor je klaar staat en dat je de beste kwaliteit krijgt. Er zijn mensen uren mee zoet, en dat kost geld. Zo ook de trouwfotograaf.

Wat kost een trouwfotograaf?

Hoe wordt het tarief van een trouwfotograaf bepaald?

Wanneer je op zoek gaat naar een trouwfotograaf kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten fotografie stijlen zijn, en ook erg uiteenlopende prijzen.  Zoals in veel gevallen geldt: goedkoop is duurkoop. Maar waarom?

Het tarief wordt bepaald aan de hand van een kostprijs. Dit is de prijs wat een bruiloft voor de trouwfotograaf kost. Denk aan afschrijving van camera’s en andere apparatuur, software, website, afschrijving auto, training en opleidingen, marketing, back-up systeem en eventueel een werkplek. Allemaal dingen die in jouw belang zijn als ze goed geregeld zijn. Deze kosten worden terug gerekend naar een tarief per uur.

Tijd is geld

Een trouwfotograaf is al snel 40 uur kwijt aan 1 bruiloft. 40 uur? Maar onze bruiloft heeft er maar 16! Ja. Dat klopt. Maar denk aan alle communicatie rondom de bruiloft, de voorbereidingstijd, reistijd, het fotograferen van de bruiloft zelf, het inladen en bewerken van de foto’s, de administratie, het samenstellen van het album, de communicatie met de levernacier daarover, het versturen of afspreken om het album te overhandigen. En dan heb ik het niet eens over alle indirecte uren: Zoals het doorontwikkelen van workflow die ervoor zorgt dat jij de beste service hebt, de uren om de beste producten (zoals album) uit te zoeken, marketing uren zodat jij me online vindt en mijn foto’s en andere informatie ziet, de uren voor het volgen van trainingen, zodat jij de beste kwaliteit foto’s krijgt, de uren die aan de ICT besteed worden, zodat jouw foto’s geback-upt en veilig zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Uiteindelijk wordt natuurlijk op deze kostprijs een marge gelegd, want ja, een fotograaf lust ook een boterham, net als jij. En bovendien is alle ervaring en kennis geld waard. (en resulteerde diverse keren in awards :-))

Trouwfotografie pakketten

Als trouwfotograaf wil je je klanten natuurlijk niet belasten met een specificatie van al die dingen en wordt dit alles terug gebracht naar een tarief voor een totaalpakket met een x-aantal uur fotografie, de bewerkte foto’s en een trouwalbum. Dit is tenslotte wat je voor al die uren zichtbaar krijgt. Bij mij komt dit tarief neer op €210,- voor een uur fotografie incl. de bewerkte digitale foto’s, excl. album.  Dat betekent dat je aan je trouwfotograaf (in geval dat je mij boekt) in totaal ongeveer het onderstaande kwijt bent:

 • 8 uur fotografie, bewerkte digitale foto’s en een luxe album € 2200,-
 • 10 uur fotografie, bewerkte digitale foto’s  en een luxe album € 2500,-
 • 12 uur fotografie, bewerkte digitale foto’s  en een luxe album € 2800,-

Prijzen zijn afgerond. Uiteraard kan een eenvoudiger album of reisafstand invloed hebben op de exacte prijs. Bekijk de pakketten hier

Vind je een fotograaf die vele malen goedkoper is? Dan kun je je dus afvragen wat je niet krijgt van alles wat hierboven omschreven staat. Want geloof me: er is geen professionele ondernemer die werkt zonder er aan te verdienen. (of er zelfs op in zal leggen).Wat kost trouwfotografie

Hoe kom ik er achter of mijn trouwfotograaf een eerlijke prijs hanteert?

Wanneer je op zoek gaat naar een trouwfotograaf vindt er altijd eerst een kennismakingsgesprek plaats. Hierin worden je wensen besproken, jullie dag doorgenomen, albums getoond, en heb je de mogelijkheid om te onderzoeken of er een klik is. In zo’n gesprek mag je (wat mij betreft) ook best kritsich zijn. Zo kun je je trouwfotograaf bijvoorbeeld vragen:

 • Of hij/zij een back-up camera bij zich heeft en of deze dezelfde kwaliteit is als de hoofdcamera
 • Of de back-up van foto’s achteraf goed is geregeld
 • Hoe zorgvuldig er met de trouwfoto’s om wordt gegaan. (vaak gebruikt de fotograaf de foto’s ook zelf op bijvoorbeeld website. Daar is mijn inziens niets mis mee, jij kiest op die manier ook je trouwfotograaf. Maar maak hier duidelijke afspraken over.)
 • Hoe lang duurt het voordat je de trouwfoto’s kunt verwachten na de bruiloft?
 • Welke inspraak heb je in het samenstellen van het album en hoe lang duurt het voordat je deze ontvangt?
 • Wat gebeurt er als de fotograaf ziek is (of een been breekt, of een dierbare overlijdt) ?
 • Welke service kun je verwachten ?
 • Heeft de fotograaf het werk wat op zijn portfolio staat gemaakt op een eigen bruiloft? (Meefotograferen met een andere fotograaf is namelijk vele malen makkelijker dan zelfstandig een bruiloft fotograferen)
 • Werkt de fotograaf met een contract, wat voor beide partijen duidelijkheid schept?
 • Hoeveel ervaring heeft de fotograaf ?

En last but not least: Check ervaringen van anderen aan de hand van recensies. (google is your friend ;-))

Op deze manier onderscheid je al snel een amateur fotograaf van een professional. Na dit alles blijft het natuurlijk heel belangrijk of je het werk van de fotograaf kunt waarderen. Past de fotografie stijl en de person bij jullie? Én ookal is de prijs die de fotograaf vraagt nog zo fair, past het binnen jullie budget?

Ben je geïnteresseerd om mij als jullie trouwfotograaf te hebben? Neem contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen