Hoe maak je mooie foto’s van je pasgeboren baby?

“De tijd gaat zo snel”, een uitspraak die iedere ouder (waaronder mijzelf) zowel cliché als ontzettend waar in de oren klinkt. Voor je gevoel knipper je een paar keer met je ogen en is je baby weer een stukje gegroeid. De tijd na de geboorte van je baby is heel waardevol maar je leeft vaak ook in een roes. Een periode die vaak voelt als een droom maar waardoor het ook jammer is dat je je achteraf de details vaak niet meer precies kunt herinneren. Een tastbare herinnering aan de kraamtijd is daarom enorm waardevol. Hoe kom je aan mooie foto’s van je pasgeboren baby?

Hoe maak je foto's van je pasgeboren baby

Wanneer foto’s van je pasgeboren baby (laten) maken?

In de eerste dagen en weken na de geboorte verandert je pasgeboren baby snel. Ik kan je daarom aanraden om zelf zoveel foto’s te maken als je kunt. Zo hebben pasgeboren baby’s in de eerste week na de geboorte nog de neiging om zich helemaal op te krullen in de positie waarin ze zich bevonden in de baarmoeder. Na de eerste kraamweek neemt dit vaak snel af.

Foto’s van de kraamweek

Een mooi moment voor het laten maken van professionele foto’s kan de kraamweek zijn. Een bijzondere periode voor nieuwe ouders. De liefde spat ervan af en tegelijkertijd valt er nog van alles te ontdekken als ouders, zeker wanneer het jullie eerste baby is. Deze eerste momenten, eerste ontmoetingen met opa en oma, ooms en tantes, neefjes en nichtjes zijn emotionele gebeurtenissen. Als journalistiek trouwfotograaf ben ik gespecialiseerd in het vastleggen van precies die momenten en de relaties tussen de mensen in de foto’s. Het resultaat is dus een fotoreportage van jullie pasgeboren baby dat een mooie weergave is van de gebeurtenissen, emoties en ontmoetingen in de eerste week.

Is het jullie tweede of derde kindje, dan kan het onwijs mooi zijn om meteen na de geboorte een fotograaf te laten komen om de ontmoeting met de andere kinderen vast te laten leggen!

Het is wel belangrijk om goed na te denken over het plannen van een newborn shoot in de kraamweek. Zeker wanneer de bevalling zwaar is geweest kan het prettig zijn om geen ‘verplichtingen’ te hebben vast staan deze week.

Hoe maak je foto's van je pasgeboren baby

Spontane foto’s maken met jullie baby

Waarschijnlijk staat je telefoon binnen de kortste keren vol met foto’s van jullie pasgeboren baby. Je kunt je ogen niet van jullie prachtige kleintje afwenden. Je hebt groot gelijk! Veel jonge moeders en vaders klikken er flink op los. Op Pinterest kun je veel tips en ideeën vinden voor poses waarin je je baby kunt leggen en ook qua styling van de omgeving vind je er veel ideeën.

Doordat we tegenwoordig allemaal een mobiele telefoon met steeds betere camera’s hebben, is het gelukkig heel makkelijk geworden om de ontwikkelingen van je baby vast te leggen. Toch kan dat naar mijn idee soms ook een valkuil zijn, waar ik je als fotograaf graag op wijs. Foto’s waarin de typerende momenten die je met je baby meemaakt en waarin de relaties binnen jullie jonge gezin mooi tot uiting komen worden hierdoor namelijk niet altijd meer gemaakt.

Je kunt dit zelf doen door meet journalistieke foto’s te maken; niet alleen perfecte Instagram-waardige kiekjes van je kleintje zelf, maar juist ook foto’s wanneer hij of zij op schoot het op een brullen zet. Wanneer papa nog ietwat onhandig de luier verschoont of dat onbewaakte moment waarop mama haar ogen niet meer open kan houden en met de baby op haar buik in slaap valt. Ik leef helemaal op wanneer ik voor een gezin dit soort ‘gewone’ maar bijzondere momenten kan vastleggen voor later.

Een day in the life-fotoshoot met jullie baby

Mijn favoriete manier van pasgeboren baby’s fotograferen is middels een day in the life-babyshoot. Dit houdt in dat de fotograaf een paar uur met jullie de dag ‘meebeleeft’. Of het nu de kraamweek is of jullie kleintje dat samen met jullie de wereld ontdekt; ik leg de alledaagse – en daardoor tegelijkertijd zo bijzondere, momenten vast. Denk aan het in badje doen, het lekker warm liggen op papa’s borst of het voeden.

Zo hebben jullie later professionele foto’s om deze bijzondere momenten te herbeleven.

Hoe maak je foto's van je pasgeboren baby

Locaties voor het fotograferen van je pasgeboren baby

‘Gewoon thuis’ kan een hele mooie locatie zijn voor een mooie fotoshoot met je pasgeboren baby. Het knusse en huiselijke straalt dan van de foto’s af. Het kan ook erg leuk zijn om een activiteit te ondernemen die jullie als gezin vaker doen. Een bos- of strandwandeling, bijvoorbeeld. Al is het dan wel aan te raden om een paar weken te wachten. Ik denk graag met jullie mee over een geschikte plaats voor het fotograferen van jullie pasgeboren baby!

Tip voor de foto’s die je zelf maakt: kopieer de foto’s van je telefoon naar computer en back-up ze. Want wat een ramp zou het zijn als de foto’s van al die prachtige momenten verloren gaan! Houd er bovendien rekening mee dat doorgestuurde foto’s met WhatsApp door deze app verkleind worden. Sla dus altijd de originele bestanden op. Zodat je later nog eens een fotoboekje of afdruk kunt laten maken.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf voor een babyshoot? Laten we je wensen doornemen !

contact Bekijk portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen

Bekijk ook: