Wel of geen trouwreceptie?

Wanneer jullie de trouwlocatie van jullie dromen gevonden hebben, komt vanuit hen vaak de vraag wat de globale planning van jullie dag gaat worden. Een ’standaard’ onderdeel van veel bruiloften is de receptie. Maar wil je die eigenlijk wel? Steeds vaker kiezen bruidsparen ervoor om de receptie achterwege te laten vanwege het ietwat suffe imago ervan, terwijl het ook juist een handig moment kan zijn om alle bruiloftsgasten even te spreken. Kortom; waarom zouden jullie wel of niet kiezen voor een trouwreceptie? Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Waarom een trouwreceptie en wat is het?

De trouwreceptie vindt vaak plaats na de ceremonie en is bedoeld voor de gasten om het bruidspaar te feliciteren. Je ziet het misschien voor je als een trein aan ‘handjes schudden’, maar het is ook een moment voor mensen die geen daggast zijn om jullie even persoonlijk te spreken en feliciteren en om de huwelijkscadeaus te overhandigen. Receptiegasten zijn daarom traditioneel gasten die wat verder van jullie af staan, bijvoorbeeld goede buren, kennissen, collega’s of verre familie. Echter wordt de traditionele receptie met zitplaatsen en koffie steeds vaker vervangen voor statafels en een borrel.

Wel of geen trouwreceptie

Nadelen van de trouwreceptie

Het traditionele en ouderwetse beeld dat bestaat van trouwrecepties kan voor bruidsparen de reden zijn ervoor te kiezen de trouwreceptie te schrappen tijdens hun huwelijksdag. Zeker wanneer jullie met een klein gezelschap jullie trouwdag willen vieren is een huwelijksreceptie geen noodzakelijkheid. Je hebt immers tijd genoeg om met alle gasten even te praten.

Het schrappen van de trouwreceptie zorgt er bovendien voor dat jullie huwelijksdag waarschijnlijk wat relaxter zal verlopen. Immers; hoe minder vaste onderdelen die op een bepaald tijdstip dienen te beginnen, hoe meer jullie de dag zichzelf kunnen laten ontvouwen.

Wel of geen trouwreceptie

Voordelen van de huwelijksreceptie

Het leuke aan een trouwreceptie is dat het automatisch een feestelijk moment is waarop jullie gasten jullie persoonlijk kunnen feliciteren. Het zorgt er automatisch voor dat je iedereen even spreekt, hun kleding kunt bewonderen en de cadeaus persoonlijk in ontvangst kunt nemen. Ook voor jullie gasten is het vaak fijn om even persoonlijk met jullie te spreken, hun bewondering uit te kunnen spreken en jullie te kunnen feliciteren. Voor de gasten zelf is het dus ook een manier om jullie bruiloft persoonlijk te maken.

Voor mij als trouwfotograaf zijn de felicitaties bovendien een mooi moment om journalistieke trouwfoto’s te maken. De persoonlijke interactie maakt vaak geweldige emoties los die ik graag voor jullie vastleg voor later. Zo kun je precies de trots, blijdschap en hier en daar een traantje in de ogen van jullie gasten terugzien!

Zeker wanneer jullie een grote bruiloft hebben met veel gasten is het houden van een huwelijksreceptie het overwegen dus waard. Er zijn bovendien veel manieren om een trouwreceptie te houden die verre van saai en traditioneel is!

Mijn advies is om samen met je aanstaande een gesprek te hebben over de voor- en nadelen van een receptie op jullie bruiloft. Houd daarmee rekening met de hoeveelheid gasten, of er gasten zijn die niet bij de ceremonie aanwezig zullen zijn en in hoeverre jullie denken iedere gast persoonlijk te kunnen spreken gedurende de dag. Daarna kunnen jullie bedenken over op welke manier jullie een eventuele trouwreceptie vorm zullen geven zodat deze past bij jullie huwelijksdag!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jouw bruiloft vast kan vastleggen?

Contact Bekijk portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen