Fotobewerking hoe en waarom eigenlijk?
Graag neem ik je even mee voor een ”kijkje in de keuken”. Regelmatig krijg ik de vraag wat er precies met de foto’s gebeurt nadat ze gemaakt zijn. En waarom.
Waarom worden foto’s nabewerkt?
Iedere foto wordt door mij gemaakt in het raw bestandsformat. Dat houdt in dat dat fotobestand veel data bevat over kleur, contrast, helderheid etc. Waar bij een JPG bestand alleen de foto wordt opgeslagen met de eigenschappen waarop deze wordt gemaakt, is er bij een raw bestand dus nog meer informatie beschikbaar dan alleen dat wat je ziet. Dat biedt de mogelijkheid om de foto zonder kwaliteitsverlies naar je eigen hand te zetten. Ik houd zelf van een heldere, natuurlijke bewerking, maar iedere fotograaf heeft zijn eigen nabewerkingsstijl, en zet daarmee zijn eigen ”handtekening”. Door foto’s te bewerken worden ze mooier. Zonder fotobewerking zouden foto’s flats zijn, en zou er geen onderscheid zijn in de ”handtekening” van de fotograaf.
Wat wordt er precies bewerkt?
Na het maken van de foto’s worden de foto’s ingeladen op de computer en dezelfde dag direct ge-back-upt naar een externe locatie (om er zeker van te zijn dat er niets kan gebeuren met de bestanden.) Vervolgens worden de foto’s geselecteerd in lightroom. De geselecteerde foto’s worden bewerkt. Eerst komt er over de foto’s een basis preset (door mij gemaakt) te staan. Deze bevat basisaanpassingen. Daarna worden alle geselecteerde foto’s indivudueel bewerkt. Zo worden er contrasten toegevoegd of verminderd, foto’s lichter of donkerder gemaakt, tinten veranderd etc. Ook wordt er soms bepaalde delen van foto’s uitgelicht. Als alle foto’s zijn bewerkt worden ze geëxporteerd als JPG. Dat zijn de foto’s die je ontvangt.