Fototips: bekijk je eigen foto’s voorzien van fotoadvies

Fotoadvies

In mijn vorige blog vroeg ik jou en anderen wat je belangrijk vindt om terug te lezen in mijn mailingen en blogs. Ik kreeg enorm veel reacties, hartstikke leuk! Als je een reactie hebt gegeven dan vroeg ik je om mij een foto toe te zenden, om je aan de hand daarvan te voorzien van advies op het gebied van fotografie. Laten we eens kijken wat er goed en minder goed ging bij het maken van de onderstaande, ingezonden foto’s.

Ingezonden foto’s 1:

DSC_8434 DSC_8433 Foto’s : Danielle de Wilde

Fototips: Wat ging er goed:

  • Bij portretfotografie is het belangrijk dat je het model het onderwerp van je foto laat zijn. Dit kun je doen door te zorgen dat je achtergrond vervaagt is, door een close up te nemen waardoor er weinig van de achtergrond zichtbaar is  of te zorgen dat de achtergrond neutraal en niet storend is. Danielle maakte een Close Up
  • Bij een portretfoto is het belangrijk dat je scherpstelt op de ogen. Zeker wanneer je een grote diafragma gebruikt (leer hierover meer op mijn cursus), omdat er dan maar een klein gedeelte van de foto scherp is. Bij deze foto’s is er op het juiste punt scherp gesteld.

Fototips: Wat kon er beter:

  • Wanneer je een portretfoto maakt is het niet erg als niet het hele hoofd op de foto staat. Wat vaak wel een mooier evenwicht in de foto geeft is wanneer je de kin wel volledig op de foto zet, dat dan niet meer het gehele voorhoofd zichtbaar is, is geen probleem. Bij de onderste foto had de camera dus een klein beetje meer naar beneden gericht ‘moeten’ zijn.
  • Bij de foto van het jongetje is flitsen waarschijnlijk niet te voorkomen, het is te donker om mooie foto’s te maken zonder flits. Portretfoto’s zijn vaak het mooiste zonder flits maar wanneer flitsen onvermijdelijk is, kan je een aantal dingen doen waardoor ook een ingeflitste foto mooi wordt: De schaduw op de achtergrond kun je verminderen door je model verder van de achtergrond af te halen. Daarnaast had de omgeving minder donker geworden, en dus meer eenheid gegeven als de sluitertijd langer was geweest. Dit kan je instellen met het ‘s-getal’ op je camera. Bij Nikon is dat in de S-stand, bij canon de TV-stand. (wil je hier meer over weten, schrijf je in voor mijn cursus)
  • Ook bij de onderste foto is flits gebruikt. Door flits (en zeker door ingebouwde flitsers) worden foto’s harder,  worden er ongewenste schaduwen veroorzaakt (zoals te zien is aan de rechter kant van de hoofden) en ontstaan er glimmers op de huid en ogen en krijg je een minder natuurlijk effect. Het lijkt alsof het meisje op de foto voor een raam zit. Wanneer zij gevraagd was 180 graden te draaien, had er natuurlijk licht op haar gezicht gevallen en had het wellicht niet nodig geweest om te flitsen.

 

Tip voor het instellen van je camera bij portretten zonder flits: Tegenwoordig heeft bijna iedere camera mogelijkheid om zelf de diafragma in te stellen. Diafragma wordt aangegeven met een getal na een ‘F’ op je scherm. Bij Nikon moet je hiervoor je camera op de ‘A-stand’ zetten, bij canon is dat de ‘AV-stand’. Wanneer je het F-getal naar een klein getal draait, kan je met weinig licht nog heldere foto’s maken en vervaagt je achtergrond automatisch, perfect voor het fotograferen van portretten. Wil je meer weten over hoe dit precies werkt? Neem deel aan mijn cursus. Dit is een voorbeeld van een portret zonder flits:

fototips1

Foto: Fotografie Ingeborg van Bruggen

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ingezonden foto’s 2:

IMG_1572Esther Foto’s : Esther Heijman

Waar je bij portretfotografie de situatie kunt beïnvloeden als het licht niet gunstig is of de omgeving, kan je dat bij natuurfotografie maar minimaal. Je kunt tenslotte geen mooie zonsondergang fotograferen als de zon niet schijnt. De kunst bij natuur fotografie is om dat wat is, zo mooi mogelijk vast te leggen. Het goeie nieuws is: vaak heb je daar even de tijd voor, het uitzicht of licht verandert niet zo snel als bij het fotograferen van mensen of dieren.

Fototips: Wat ging er goed:

  • Intuïtief  (denk ik) is de kerk op de bovenste foto op de ‘gulden snede’ gefotografeerd. Dit is een lijn, horizontaal of verticaal op 1/3 of 2/3 van je foto, dus uit het midden. Dit is de lijn die door het menselijk oog als ‘mooi’ wordt ervaren. Daarnaast geeft de positie waar Esther stond een enorm mooi overzicht over het gebied en staat bijna alles op de foto. Het is jammer dat ik voor de website de foto moet verkleinen, want in het groot heeft hij enorm veel diepte!

Fototips: Wat kon er beter:

  • Esther zei zelf bij het insturen van deze foto’s: Wanneer ik van de natuur foto’s wil maken is altijd de lucht overbelicht of het landschap te donker. Dat klopt! Dit komt omdat je camera een kleiner bereik heeft in licht en donker als je oog. Wanneer je camera licht meet (bij de meeste compact camera’s gebeurt dit op het punt waarop je op scherpstelt) op het landschap zal de lucht in de meeste gevallen daardoor overbelicht zijn. Wanneer je camera licht meet op de lucht, zal de lucht goed van kleur zijn maar het landschap vele malen te donker. Als je je foto’s in RAW (ongecompliceerd fotobestand) schiet is dat vaak in foto bewerkingsprograma’s nog wel wat bij te trekken. Maar waarschijnlijk zullen maar slechts enkelen van jullie de foto’s in raw schieten , de anderen in jpg. De enige manier om dan zowel de lucht als landschap de juiste belichting te geven is door HDR foto’s te maken. Je maakt dan drie dezelfde foto’s met verschillende belichting en voegt deze later in een foto bewerkingsprogramma samen. (wil je weten hoe dit precies werkt? Volg mijn cursus)
  • De onderste twee foto’s die door Esther gemaakt zijn, zijn wat ‘gewoon’. Je kunt landschapsfoto’s uitdagender maken door bijzondere standpunten aan te nemen. Probeer de camera eens heel dicht bij de grond te houden, stel eens scherp op een onderwerp dichtbij of juist veraf, of fotografeer bijvoorbeeld  eens tussen bladeren door (waardoor de scherptediepte in de foto heel mooi wordt)

Dit is een voorbeeld van foto’s die gemaakt zijn tussen struiken door, resultaat: verrassende foto’s. Fototips 2

Foto: Fotografie Ingeborg van Bruggen

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ingezonden foto’s 3:

Sylvia Ringelenberg Foto : Sylvia Ringelenberg

Fototips: Wat ging er goed:

  • Iets wat me direct opvalt aan deze foto is het licht en de kleur. Het zonnetje schijn flauw, waardoor er een mooie belichting ontstaat maar er geen enorm harde schaduwen in de foto voorkomen. Daarnaast is de kleur van de foto heel levendig. (hoge verzadiging in het groen en blauw) Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een instelling in de camera.
  • Er is een natuurlijk fotokader gecreëerd. Kijk maar eens naar de boom recht boven en de tafel beneden. Dit zorgt er als het ware voor dat de foto op een natuurlijke manier ‘ingelijst’ wordt.

Fototips: Wat kon er beter:

  • Als het inderdaad zo is dat deze mooie kleur wordt veroorzaakt door een camera instelling, dan wil ik gelijk even een waarschuwing meegeven. In deze foto komen de kleuren onwijs mooi uit, maar wanneer er met deze instelling mensen gefotografeerd worden, zal hun huid waarschijnlijk veel te rood of oranje worden.
  • Wanneer het de bedoeling was om de foto op een natuurlijke manier te ‘kaderen’ dan is het heel goed gelukt. Was het juist de bedoeling om de wijdheid van de omgeving te laten zien, dan had het beter geweest om een paar meter vooruit te lopen en het meer te fotograferen, bijvoorbeeld tussen die struiken door die bij het water staan.
  • Het standpunt had uitdagender gekund. Probeer eens een foto dicht bij de grond te maken, of te zorgen dat juist een groot gedeelte van de foto uit lucht bestaat en juist weinig uit landschap. Probeer ook eens te spelen met die gulden snede, zoals ik toelichtte bij de bovenste foto van Esther.

SONY DSC

Foto: Fotografie Ingeborg van Bruggen

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf voor een ongedwongen fotoshoot?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen