Trouwen in de tuin? 6 tips voor de perfecte buitenbruiloft!

Ga je binnenkort trouwen en wil je de bruiloft op een stuk land of in je eigen tuin houden? Wat fantastisch! Wat is er mooier dan trouwen op een plek waar je je helemaal thuis voelt! Trouwen op een eigen buitenlocatie bespaart je niet alleen een hoop geld, maar maakt je trouwdag ook extra romantisch. Dineren aan lange tafels in de tuin, een ceremonie met uitzicht op het platteland en sfeervolle lampionnen en decoratie tussen de bomen. Zelf een bruiloft in de tuin organiseren is heel erg leuk, alleen er komt wel het één en ander bij kijken. Daarom hebben wij de belangrijkste tips voor de perfecte buitenbruiloft voor je op een rijtje gezet, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan op jullie dag. Laat je inspireren en kom al helemaal in de stemming van jouw buitenbruiloft!

1. Regel de perfecte trouwambtenaar

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voor een bruiloft op een niet-officiële trouwlocatie is een BABS, oftewel een trouwambtenaar. Zonder trouwambtenaar geen bruiloft, dus vandaar dat deze tip zeker niet in dit lijstje kan ontbreken. Je kunt een BABS inhuren bij de gemeente waarin je trouwt, maar het is nog veel leuker om een bekende het huwelijk te laten voltrekken. Een familielid of vriend als BABS zorgt voor een persoonlijke ceremonie, en ze kennen vaak leuke anekdotes en verhalen die ze maar al te graag willen vertellen tijdens de ceremonie. Om ‘BABS voor 1 dag’ te worden kun je een verzoekschrift indienen bij de gemeente.

2. Zorg voor sfeervolle decoratie en verlichting voor de buitenbruiloft

Ga je trouwen op een eigen buitenlocatie? Dan is het erg leuk om na te denken over welke verlichting of decoratie je wilt regelen! Met een buitenbruiloft op eigen locatie kun je helemaal zelf weten in welke stijl je de bruiloft wilt houden. Een zijn een paar dingen waar je aan kunt denken bij het kiezen van de decoratie. Je kunt beginnen bij een bepaald thema en een kleurenpalet. Het is een aanrader om voor een buitenbruiloft te kiezen voor aardetinten, maar een frisse kleur kan natuurlijk ook! In dit artikel vertel ik je meer over het kiezen van een thema voor je bruiloft.

Hoe kun je makkelijk je tuin sfeer geven?

Bloemen en bladgroen zijn een mooie toevoeging aan de decoratie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een guirlande of leuke vaasjes met bloemen op tafel of aan de stoelen. De bloemen kun je ook weer afstemmen op het kleurenthema. Verder kun je de tuin of het erf ook versieren met vlaggetjes of lampions. Je kunt vlaggetjes voor op je bruiloft online bestellen of ervoor kiezen om ze zelf te maken. Koop bijvoorbeeld wat stukken stof in jouw kleurenthema op de markt of in een stoffenwinkel en maak een leuke stoffenslinger. Houdt er ook rekening mee dat het in de loop van de avond donker wordt. Qua verlichting op een buitenbruiloft zijn lampionnen een leuke optie. De lampionnen kun je door de tuin heen hangen, bijvoorbeeld boven de dinertafel. Daarnaast brengen lichtsnoeren ook veel sfeer. Om het extra intiem en knus te maken kun je ook fakkels in de tuin zetten en kaarsjes op tafel.

3. Regel een passende catering voor je buitenbruiloft

Naast het creëren van een intieme en romantische sfeer door decoratie op je buitenbruiloft, is het eten ook zeker een belangrijk puntje. Een cateraar op locatie zorgt ervoor dat jij en je gasten zich helemaal nergens druk om hoeven te maken en zorgeloos kunnen genieten van een prachtige buitenbruiloft. Misschien hebben jullie een favoriet restaurant waar jullie graag komen, of ken je een familielid of vriend die een cateringbedrijf heeft. Daarnaast kun je vragen of je bruidsfotograaf of haarstyliste nog een goede cateraar kent die op jullie trouwdag kan cateren. Wil je net even wat anders? Huur dan een live kok in, regel een BBQ chef of zet een aantal food trucks op je terrein waar je bruiloftsgasten hapjes kunnen halen! Heb je een cateraar op het oog? Dan kunnen jullie samen met het cateraar gaan bedenken welke hapjes en drankjes je wilt serveren op jullie tuinbruiloft!

4. Kies voor entertainment op je tuinbruiloft

Wil je jouw buitenbruiloft een extra touch geven? Kies dan voor een leuke vorm van entertainment op eigen terrein. Bij een bruiloft in een tuin of op een erf heb je vaak veel ruimte en zijn de mogelijkheden eindeloos! Komen er kinderen op je bruiloft? Regel dan een knusse spelletjeshoek waar de kids kunnen spelen en knutselen. Een leuke tip is om een memory van oude babyfoto’s van jullie als bruidspaar te maken. Verder kun je denken aan een springkussen of een hoek met oudhollandse spelletjes, zoals sjoelen en spijkerpoepen.

Wat voor muziek op een buitenbruiloft?

Muziek brengt een leuke sfeer op de bruiloft. Misschien ken je wel iemand uit je netwerk die in een band zit. Je kunt er ook voor kiezen om online te zoeken naar een gezellig jazz-bandje die sfeer kan brengen op de tuinbruiloft. Duurt de bruiloft tot in de late uurtjes? Huur dan een silent disco set. Dan kunnen de voetjes van de vloer zonder dat opeens de boze buurman op de stoep staat.

5. Huur de juiste items voor een buitenbruiloft

Bij het organiseren van een bruiloft op eigen terrein komt een hoop kijken en moeten ook een aantal dingen gehuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, tafels, glazen, servies en tafellinnen. Vaak kun je deze items ook huren bij de cateraar. Is er stroom op de locatie en sanitaire voorzieningen? Zo niet, dan is dit ook iets waar je aan moet denken. Houd ook de weersvoorspelling in de gaten. Wordt er regen voorspeld of is het juist de hele dag stralend blauw? Zorg dan voor beschutting. Tegenwoordig zijn de flextenten helemaal hip! De doeken met houten palen houdt niet alleen je dag gasten droog, maar hebben ook nog een natuurlijke uitstraling wat goed past bij een buitenbruiloft. Ook een dansvloer, een cadeautafel en een eventuele photo booth zijn items die je niet moet vergeten! Zoals je kunt lezen is er een hele lijst met benodigdheden voor een buitenbruiloft. Het is daarom ook een aanrader om even goed te gaan zitten en jullie bruiloftsdag helemaal uit te stippelen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je allemaal moet huren of kopen.

6. Zorg voor een trouwfotograaf

Voor het vastleggen van een buitenbruiloft is het hebben van een leuke trouwfotograaf zeker een must! De trouwfotograaf legt unieke momenten van de dag vast die je maar al te graag wilt herinneren: je neefjes die spelen in het gras, het jazzbandje wat muziek maakt onder de bomen, of je moeder die voor de regen schuilt onder de partytent. Een buitenbruiloft is vaak een bruiloft met een ontspannen sfeer waar jong en oud kan genieten van een prachtige dag in de tuin. Kies een trouwfotograaf die een fotografie stijl heeft die bij een buitenbruiloft past en waar jullie je prettig bij voelen. Mijn journalistieke fotografiestijl sluit aan bij ontspannen bruiloften, zoals een tuinbruiloft! Zo heb ik onder andere een bruiloft vastgelegd in een botanische tuin, op een landgoed, op het strand of bij een boerderij.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie buitenbruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen