Vriend of trouwfotograaf ?

Ook al is het weer niet om over naar huis te schrijven, de lente is toch echt in volle gang en dat betekent dat ook het trouwseizoen ook volop gaande is.  Een beetje laat om over te bloggen zou je dan zeggen;  want alles is dan toch al geregeld? Toch merk ik steeds vaker dat het tegendeel waar is.

Door de crisis zijn bruidsparen voorzichtig met het uitgeven van geld en nemen zij bepaalde beslissingen op  het laatste moment. Eén van die beslissingen is: ‘’nemen we wel of geen professionele trouwfotograaf? ‘’ En zo ja, ’’welke?’’  Nu zou ik natuurlijk heel hard kunnen roepen: ‘’JA NATUURLIJK EEN PROF!  EN NATUURLIJK MIJ!’’  Maar het gaat niet om mij maar om jou, toekomstige bruid of bruidegom! Wel wil ik graag de voor- en nadelen samen met jullie afwegen.

Beslissing 1: ”Wel of geen professionele trouwfotograaf?”

Optie 1: Geen professionele trouwfotograaf maar een vriend(in) die foto’s maakt.

Vriend of trouwfotograaf
Voordeel:

  • Het bespaart geld
  • Iemand die veel voor jullie betekent is heel de dag om jullie heen

Nadeel:

  • Wanneer je een vriend(in) jouw dag laat fotograferen betekent dit dat die vriend(in) de hele dag door de lens ervaart, bezig is om jouw dag in beeld te brengen. En dat hij/zij dus eigenlijk de hele dag aan het werk is in plaats van een leuke dag beleeft. Hij/zij zal dit misschien graag voor je doen, maar gun je hem/haar ook niet een geweldige dag?
  • Een vriend(in) laten fotograferen betekent ook dat de kwaliteit van de foto’s daarnaar is. Je loopt het risico op slechte foto’s. Dan kun je zeggen: ”ja maar het is digitaal meteen te controleren en hij/zij heeft een mooie camera.” Maar een Mercedes rijden biedt ook geen garanties over iemands rijkwaliteiten. Het zien van momenten en details heeft niets te maken met de camera maar alles met degene die hem bedient. En de kijk en ervaring die hij/zij heeft. En mochten de foto’s tegenvallen: Fair enough: je kunt het hem/haar dan ook niet kwalijk nemen, je kiest tenslotte voor een hobbyist. Mocht dit geval zijn, dan zijn deze foto’s niet meer opnieuw te maken en wat doet dat met de vriendschap?

Een vriend(in) die leuke foto’s maakt heeft wellicht geen ontwikkelde stijl. Logisch: Dat is resultaat van ervaring. Voor je foto’s zou dat kunnen inhouden dat ze een kopie zijn van zijn eigen referentiekader. En wat als Ome Jan van 60 jullie foto’s maakt vanuit zijn referentiekader: zijn eigen trouwfoto’s;  poserend voor, achter en op de plaatselijke molen, en jullie juist lekker spontane foto’s willen?!

Optie 2: Wel een (goede) professionele trouwfotograaf

Voordeel:

  • Van een professioneel fotograaf mag je verwachten dat hij/zij een bepaalde stijl heeft. Een stijl waar jullie bewust voor kiezen (hieronder meer daarover) en waarvan je weet wat voor soort foto’s je uiteindelijk in handen hebt.
  • Een professioneel fotograaf mag je verwachten dat hij/zij de technische kennis en ervaring heeft om onder elke omstandigheid de juiste instelling te kiezen, de juiste momenten en details te zien en vast te leggen. Dat hij/zij creatief is en dingen ziet die ‘Ome Jan’ nooit zou zien!
  • Je hebt een zakelijke overeenkomst. Dat betekent dat je duidelijke afspraken maakt en dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar mogen verwachten, je hoeft niemand te sparen. Iets wat binnen een vriendenkring nogal eens anders kan zijn

Nadeel:

  • Het kost geld. Maar zeg nu zelf: waarom zou je wel 1500 euro uitgeven aan een jurk die je 1 dag draagt en niet aan foto’s die waarde hebben voor de rest van je leven? Natuurlijk betaal je de uren maar nog veel meer betaal je de ervaring, kennis en creativiteit, iets dat ‘Ome Jan’ waarschijnlijk niet heeft maar wel terug te zien is in jouw tastbare herinnering: je foto’s.

Wanneer je de keus hebt gemaakt voor een professioneel fotograaf word je meteen voor de volgende keus gesteld:

Beslissing 2: ‘’welke fotograaf?‘’

Vriend of trouwfotograaf

Het aanbod in fotografen is groot. En wellicht zie je als bruidspaar door de bomen het bos niet meer. Ik wil mijn expertise graag gebruiken om je te helpen de juiste fotograaf te kiezen. Ook als ik die niet blijk te zijn (ik ben er tenslotte ook alleen maar bij gebaat als ik aan jouw verwachtingen kan voldoen)
Mij helpt het altijd erg als ik voordat ik een beslissing maak in mijn hoofd een beeld vorm van het resultaat dat ik wil hebben. Als je bruiloft voorbij is en je hebt de foto’s in handen wat wil je dan zien? Wil je voornamelijk veel overzichtsfoto’s van hoe jullie eruit zagen geposeerd in een park, dierentuin of op een brug of misschien op een originelere locatie? Dan kun je het beste kiezen voor een fotograaf die traditionele foto’s maakt. Wil je liever foto’s die een vooral een weergave geven van de dag zelf dan kun je het beste kiezen voor een fotograaf die journalistieke hedendaagse foto’s maakt. Kies je voor het eerste soort fotograaf? Dan kan ik je helaas niet verder helpen, want dat is niet mijn expertise. Zoeken je het tweede soort fotograaf, lees dan verder: Ik weet dat er veel fotografen zijn die hun diensten onder de noemer ‘professioneel’ schalen, helaas zijn er ook fotografen die dit volledig onterecht doen. Ik pik ze er zo uit, maar ik zou me voor kunnen stellen dat dat voor jou, als leek, misschien niet in een oogopslag zichtbaar is. Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruikt de fotograaf veel zijn/haar flitser dan duidt dit vaak aan gebrek aan technische kennis of lef, een fotograaf die dit veel doet zal vaak op ‘safe’ spelen en zijn foto’s via een vast ritueel maken, weinig creatief dus, of erger: hij/zij heeft geen idee wat hij/zij doet.
  • Maakt de fotograaf veel bijzondere plaatjes of zijn het veelal foto’s die jij ook had kunnen maken? (let op standpunten, details, originaliteit, momenten, scherpte)
  • Kan je recensies  vinden van de fotograaf? Zijn andere klanten tevreden? Een klant heeft er geen belang bij om positief over een fotograaf te praten, tenzij hij/zij tevreden is.
  • Wat zijn de prijzen? Een fotograaf die zijn diensten erg goedkoop aanbied, duidt er vaak op dat zijn/haar stijl of werkwijze niet voldoende is om op te vallen en hij/zij zich dus op een andere manier moet onderscheiden. Vaak ontbreekt het aan ervaring, service of inzicht.

Wanneer het bovenstaande allemaal goed is, dan raad ik je aan om een kennismakingsgesprek te plannen, tenslotte is een ‘klik’ ook een zeer belangrijke factor. De fotograaf is een groot gedeelte van de dag om je heen. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek om meer foto’s te zien, vraag wat er gebeurt op het moment dat de fotograaf ziek wordt of door andere omstandigheden de dag niet kan fotograferen.  Stel vragen en vraag door. Luister goed naar de antwoorden deze verklappen veel over visie en kennis. Ik hoop dat ik je een stukje verder op weg heb kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing voor jullie bruiloft. Heb je geïnteresseerd mijn blog gelezen en zou je nog wel meer tips willen ontvangen? Reageer hieronder, dan stuur ik jullie meer tips toe of reageer graag op jullie persoonlijke situatie.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die jullie bruiloft kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen