10 Tips om thuis mooie foto’s te maken van je gezin tijdens de corona quarantaine

Er bestaat geen twijfel over het feit dat het Corona virus een grote impact heeft op onze maatschappij. We werken massaal vanuit huis en brengen ongekend veel tijd door met het eigen gezin.

Een unieke periode, waar we later ongetwijfeld met gemengde gevoelens op terugkijken. We doen massaal aan social distancing, dus het uitnodigen van een fotograaf aan huis voor het maken van een day in the life-shoot zit er momenteel even niet in. Tegelijkertijd is het juist een prachtige periode om het gezinsleven vast te leggen op de gevoelige plaat. Daarnaast is het wellicht ook erg leuk om je camera wat beter te leren kennen nu je toch thuis zit. Ik geef je als fotograaf graag wat tips over hoe je zelf thuis mooie foto’s maakt van je gezin.

Zelf gezinsfoto's maken tijdens corona quarantaine

1.      Wat typeert deze quarantaine tijd binnen jouw gezin?

Begin met het bedenken van wat je wilt vastleggen. Journalistieke fotografie kenmerkt zich door typerende momenten vast te leggen, wat later een “Oh ja, zó deden we dat precies!” gevoel opwekt. Zitten de kinderen iedere ochtend nog in pyjama met koptelefoon op hun digitale schoollessen te volgen? Of misschien zijn jullie als ouders wel iets soepeler en mogen lang gekoesterde wensen van de kinderen éindelijk in vervulling gaan en mogen ze met de hond in bad? Wat zijn de momenten die er binnen jullie gezin op dit moment nu écht toe doen en die deze tijd bijzonder maken? Dat zijn de situaties binnen jullie gezinsleven die je wilt gaan fotograferen voor mooie foto’s ter herinnering aan de tijd in quarantaine.

Zelf gezinsfoto's maken tijdens corona quarantaine

2. Fotografeer het héle verhaal

Je bent snel geneigd om alleen foto’s te maken als je kind zo heerlijk lief zit te kleuren. Maar het met elkaar thuis zitten heeft vele kanten. Ook de irritatie, het zeuren om naar buiten te mogen door je kind, of papa die nu ineens staat te koken terwijl hij dat normaal nooit doet, zijn onderdeel van dit coronaverhaal en daardoor juist dé momenten om te fotograferen. 2020 gaan we met z’n allen nooit vergeten. Wanneer je over 20 jaar deze foto’s terug ziet, is het mooi om te vertellen hoe deze periode was, het héle verhaal.

3. Kies een verrassende lichtinval

Een bijzonder moment maakt nog niet een prachtige foto. Door bijvoorbeeld met schaduwwerking te spelen kun je mooie dingen met licht doen die de foto’s net wat spannender maken. Strijklicht (licht vanaf de zijkant) doet het vaak erg goed. En natuurlijk werkt daglicht ook heel fijn mee.

4. Zoek naar spannende composities voor je gezinsfoto’s

Binnenshuis zijn tal van opties voor bijzondere composities voor je foto’s. Denk aan reflecties, door glas heen fotograferen of vanuit een verrassend, ander standpunt foto’s maken.

5. Leer je fotocamera kennen

Wanneer je een wat uitgebreidere camera hebt dan alleen je telefoon, is dit het moment om er eens goed voor te gaan zitten welke functies ie nu allemaal heeft. Google kent vaak de digitale gebruiksaanwijzing waarin je makkelijk dingen op kunt zoeken. Een simpele tip met een groot effect voor de kwaliteit van je gezinsfoto’s.

6. Gebruik die diafragma voorkeurstand

Kijk of je sluitertijd, diafragma en ISO zelf in kunt stellen. Door je camera op de diafragma-voorkeur (AV of A stand) te zetten, kun je spelen met scherptediepte. Een groot diafragma (klein getal, bijv. F2.8) zorgt ervoor dat de achtergrond vervaagd. Een klein diafragma (groot getal, bijv. F22) zorgt ervoor dat alles scherp is.

Let op: bij weinig licht is een groot diafragma aan te raden. Je foto’s worden anders al snel bewogen vanwege de sluitertijd die als gevolg van het instellen van het diafragma mee beweegt.

7. Speel met de ISO-waarde

Gebruik bij weinig licht een wat hogere ISO om je foto’s scherp te houden. Maar vergeet deze vooral niet terug te draaien bij wat meer licht, anders krijg je onnodig een hoop ruis op het beeld.

8. Fotografeer een corona 10-daagse binnen jouw gezin

Je zou kunnen overwegen om een corona 10-daagse te fotograferen. Maak iedere dag een aantal foto’s van het gezinsleven in tijden van corona quarantaine en orden de foto’s per dag in mappen op je computer. Geef ze naast een datum ook een thema; denk aan ‘thuiswerken’, ‘home schooling’ en bijvoorbeeld ‘klusjes in huis’. Leuk om een fotoboekje van te laten drukken!

Extra tip: wanneer je je mappen nummert op datum is het handig om dit in de volgorde van jaar, maand, dag te doen. Zo zet de computer ze in de juiste volgorde wanneer je ze op naam selecteert (dus bij. 2020–04-01 Coronadag 1).

Zelf gezinsfoto's maken tijdens corona quarantaine

9. Gun jezelf de tijd om een oog voor foto-momenten te ontwikkelen

Goed fotograferen is een vak opzich, dat weet ik natuurlijk als geen ander. Het vraagt oefening om je camera goed te leren kennen en te gaan kijken als een fotograaf. Je zult merken dat je een steeds getrainder oog krijgt voor het spotten van mooie fotomomenten, ook al binnen een paar dagen. Blijf oefenen en laat je niet uit het veld slaan als iets een keer minder goed uitpakt dan gehoopt!

10. Boek een digitale fotografiecursus

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over bijvoorbeeld sluitertijd, diafragma en ISO-waarden? Boek een cursus! In deze corona tijd bied ik deze digitaal (maar wel live) aan. Zo kun je op korte termijn je fotografie skills bijspijkeren om een mooie serie (gezins)foto’s te maken die deze periode typeren. Bijzonder om later samen op terug te kijken wanneer de kinderen ouder zijn!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen we kennismaken?

Je kunt deze foto's natuurlijk ook professioneel laten maken!

Contact A day in the life shoot
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen

Lees ook deze blogs: