Alles wat je moet weten over een huwelijksaanzoek!

Tegenwoordig is het weer helemaal hip en happening: een huwelijksaanzoek. Een aanzoek doen is niet alleen superromantisch maar ook een mooie mijlpaal in jullie relatie. Jullie beslissen om samen verder te gaan, en jullie voor te bereiden op een bruiloft. Maar waarom doen we eigenlijk een huwelijksaanzoek, en waar moet je allemaal aan denken als je van plan bent om een huwelijksaanzoek te doen? In dit artikel leg ik je alles uit over wat een huwelijksaanzoek inhoudt, wat er allemaal bij komt kijken, én geef ik je een aantal tips zodat jouw huwelijksaanzoek een romantisch en ontspannen moment wordt voor jullie allebei!

Waarom doen we een huwelijksaanzoek?

Wie denkt dat op de knie gaan voor een huwelijksaanzoek al een jarenlange traditie is, heeft het goed mis. Waar het vroeger meer een vanzelfsprekendheid was om te trouwen, gaat het tegenwoordig om de liefde en romantiek tussen twee mensen. De liefde is iets heel moois, en daar hoort een speciaal gebaar en moment bij. Vandaar dat er tegenwoordig vaak een huwelijksaanzoek plaatsvindt voordat stellen gaan trouwen.

Als ik mijn kennismakingsgesprekken voer met stellen die willen gaan trouwen, komt vaak het aanzoek ter sprake. Met een lach op hun gezicht vertelt het aankomende bruidspaar mij maar al te graag over hét moment. Vaak vraag ik hen ook waarom ze willen trouwen. Verschillende redenen komen dan op tafel. Trouwen wordt door stellen vaak gezien als een bezegeling van de liefde of als een volgende stap in hun relatie. Het ene stel trouwt “omdat het erbij hoort”, en ze samen verder willen, terwijl een andere stel het ziet als “een moment om de liefde te vieren”. Ook vertellen stellen vaak dat ze het mooi vinden om een belofte aan elkaar af te leggen met getuigen die hen dierbaar zijn en dicht om hen heen staan.

Wanneer je beslist om te trouwen ligt natuurlijk helemaal bij jullie. Soms is het zo dat ik bruidsparen spreek die elkaar, nadat ze elkaar een half jaar kennen, al weten dat ze de ware voor elkaar zijn. Ik ken ook stellen dieal 15 jaar bij elkaar zijn en, na zo veel jaar samen, er voor kiezen om te trouwen. Sommige stellen wonen nog niet samen, sommige hebben al kinderen. Trouwen is dus echt een stap waar jullie samen voor kiezen als jullie er klaar voor zijn!

Waarom ga je op één knie?

Als je de liefde van je leven ten huwelijk wilt vragen ga je dus op je knie. Maar waar komt dit symbool van “op de knie gaan” eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende redenen waarom iemand op zijn knie gaat als diegene zijn of haar geliefde ten huwelijk vraagt. In de tijd van het ridderschap ging de man, als hij geridderd werd door de koningin, op één knie zitten als symbool van respect. Ook binnen de religie laat knielen een vorm van eerbied zien. Het “op een knie” gaan heeft dus vooral te maken met respect tonen. Bovendien is knielen een vorm van je kwetsbaar opstellen tegenover de ander. Als je het zo bekijkt is “op een knie” gaan dus een heel romantisch gebaar met verschillende, achterliggende gedachten.

Vraag je om haar hand bij je schoonvader?

Dit is misschien ook wel een vraag die bij jou op is gekomen tijdens het plannen van het huwelijksaanzoek. Ga ik haar (of zijn) vader om de hand vragen? Het is natuurlijk helemaal aan jouzelf om te kiezen of je wel of niet de hand wilt vragen, maar het is een wel een mooi symbool. Kies je ervoor om de hand van je geliefde te vragen, dan kun je iets leuks of persoonlijks meenemen voor je soon-to-be schoonouders. En natuurlijk willen ze weten waarom jij zo graag met hun dochter of zoon wilt trouwen. Denk hier dus goed over na voordat je naar de ouders van je geliefde toe gaat!

Laatst vertelde een bruidegom dat hij tijdens het diner bij zijn schoonouders om de hand van zijn vriendin had gevraagd terwijl zij naar het toilet was. Veel tijd om dit heugelijke moment te vieren en de blijdschap te verwerken was er voor de ouders niet, omdat hun dochter na een paar minuten alweer aan de tafel schoof., en iedereen met een stalen gezicht verder at alsof er niets gebeurd was.  Het is daarom slim om een bezoek aan je schoonouders goed te plannen en echt de tijd ervoor te nemen, zodat het voor zowel de schoonouders als voor jou een ontspannen en memorabel moment is.

Een aantal tips voor het aanzoek!

Hier zijn nog een aantal tips en tricks voor het plannen van je huwelijksaanzoek:

1. Plan er een mooi moment voor in

Maak van het aanzoek een speciaal moment, wat jullie niet snel zullen vergeten. Plan het moment van tevoren, maar houdt het tegelijkertijd spontaan en dicht bij jezelf. Probeer tijdens het plannen van je aanzoek even in de schoenen van de ander te staan. Hoe zou je geliefde gevraagd willen worden? En waar? Misschien vindt hij of zij het leuk om op een rustige plek, midden in de natuur gevraagd te worden, of misschien juist met familie en vrienden om jullie heen. Denk hier goed over na zodat je je geliefde niet in een oncomfortabele situatie brengt.

2. Regel een back-up plan

Zorg ervoor dat je een back-up plan achter de hand hebt! Het kan zo maar zijn dat je een wandeling op het strand had gepland, maar de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Bedenk daarom een alternatieve locatie of zorg ervoor dat jullie ergens kunnen schuilen.

3. Vraag hulp van vrienden of familie

Vrienden of familie willen maar al te graag meehelpen om jouw aanzoek tot een succes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een vriend of vriendin inschakelen om jouw geliefde om de tuin te leiden of kunnen je (schoon)ouders helpen met de voorbereidingen op de locatie waar je het aanzoek wilt laten plaatsvinden.

4. Spreek vanuit je hart

Een aanzoek doen kan een spannend moment zijn en ik kan me goed voorstellen dat het spannend is. Het is daarom fijn om je aanzoek een beetje voor te bereiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een brief te schrijven en deze aan hem of haar voor te lezen. Kies ervoor om vanuit je hart te spreken, en niet een ingestudeerd verhaaltje te vertellen. Juist het oprecht en puur aanzoek maakt het moment intiem en romantisch. Het belangrijkste is om je ring niet te vergeten, de rest volgt vanzelf!

5. Zorg voor quality time na het aanzoek

Het is fijn om na het aanzoek een paar dagen voor jullie samen te hebben, in plaats van dat je gelijk weer aan de slag moet met je dagelijkse bezigheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het aanzoek te plannen op een vrijdag, zodat je het hele weekend samen hebt, het aanzoek te doen tijdens een weekendje weg of op een vakantie.

6. Leg het aanzoek vast

Een aanzoek doen is misschien wel een van de mooiste momenten van je leven. Dat wil je natuurlijk vastleggen, zodat je het moment later weer kunt herbeleven en kunt delen met familie of vrienden. Je kunt ervoor kiezen om zelf foto’s te maken van het moment, maar je kunt ook een professionele fotograaf inhuren. Als je het huwelijksaanzoek doet tijdens een loveshoot, levert dat prachtige beelden op. Mijn journalistieke fotografiestijl past goed bij het doen van een huwelijksaanzoek, zodat elk moment van het aanzoek kan worden vastgelegd. De foto’s van de loveshoot kun je bijvoorbeeld ook weer gebruiken op jullie save the date kaartje.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? NEEM CONTACT OP!

Zullen wij kennismaken?

Op zoek naar een fotograaf die het huwelijksaanzoek kan vastleggen?

Contact Portfolio
Ingeborg van Bruggen Ingeborg van Bruggen